default_mobilelogo

Διήμερο δράσεων (5-6/7/18), το οποίο περιλάμβανε συνάντηση συνεργασίας και συνέντευξη τύπου, πραγματοποίησε ο Δήμος Γαλατσίου στο Πολιτιστικό Κέντρο «Καμίνι», για το έργο CAT4HEAVY που χρηματοδοτείται από το ευρωπαϊκό περιβαλλοντικό πρόγραμμα LIFE.

Ειδικότερα στο πλαίσιο συνάντησης εργασίας του Δήμου Γαλατσίου (kick off meeting) με τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα έγινε παρουσίαση και σχεδίαση του πλάνου εργασίας για την απομείωση ρύπων των βαρέων οχημάτων. 

Αξίζει να αναφερθεί ότι τα βαρέα δημόσια οχήματα (αποκομιδής απορριμμάτων, σκούπες, γερανοί, φορτηγά, κ.α.) αν και αποτελούν το 5% του στόλου των οχημάτων, ωστόσο είναι υπεύθυνα για το 33% των εκπεμπόμενων ρύπων στις πόλεις της Ευρώπης. Επιπλέον, καθώς παρουσιάζουν χαμηλή σχετικά καταπόνηση σε σχέση με τα ιδιωτικής χρήσης βαρέα οχήματα (π.χ. ο μέσος όρος χρήσης των οχημάτων του Δήμου Γαλατσίου είναι μικρότερος των 15.000Km ετησίως) μπορούν να διατηρηθούν σε λειτουργία έως και 22 χρόνια, καθώς παρουσιάζουν υψηλό κόστος αντικατάστασης (μεγαλύτερο από 150.000 Ευρώ). Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι πως η κυκλοφορία βαρέων οχημάτων παλαιότερης τεχνολογίας (έως και Euro I) επιβαρύνουν δυσανάλογα την ποιότητα της ατμόσφαιρας των πόλεων σε όλη την Ευρώπη. Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο αυτό, η Ευρωπαϊκή Ένωση προκήρυξε δράσεις βελτίωσης της ποιότητας του αέρα στις πόλεις, στο πλαίσιο της Δράσης LIFE Περιβάλλον 2017. 

Συγκεκριμένα οι συμμετέχοντες στο έργο CAT4HEAVY είναι : 

1. ο Δήμος Γαλατσίου, 

2. η GE.AM. (Εταιρεία Διαχείρισης Απορριμμάτων Λιμάνι Γένοβας, Ιταλία)  

3. η ΑPAM (Εταιρεία Διαχείρισης Αστικών & Υπεραστικών Δημόσιων Συγκοινωνιών της Μάντοβα, Ιταλία). 

4. η Puritech (Γερμανία), 

5. η LOMARTOV (Ισπανία) και  

6. η ValueLoops (Ολλανδία), 

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι ο Δήμος Γαλατσίου είναι και ο μοναδικός ελληνικός Δήμος από όλα τα χρηματοδοτούμενα προγράμματα του LIFE 2017, ο οποίος ενισχύεται ως συντονιστής (leader) του έργου CAT4HEAVY και όχι ως απλός συμμετέχων (beneficiary) και μάλιστα για ένα πρόγραμμα συνολικής αξίας 2,7 εκατ. ευρώ.

Ο Δήμος Γαλατσίου έχοντας ως πρώτο μέλημα τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στο Γαλάτσι, αλλά και την εξωστρέφεια, καινοτομεί πλέον και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Το βήμα αυτό όμως δεν είναι το μόνο καθώς καθημερινά ο Δήμος αγωνίζεται για μια πόλη καθαρή, φιλική προς το περιβάλλον και ο αγώνας αυτός δεν πρέπει να είναι μοναχικός, αλλά με όλους τους κατοίκους και τους επισκέπτες σύμμαχους στην προσπάθεια αυτή.

Ζούμε σε μια εποχή που το ζήτημα της προστασίας του περιβάλλοντος προβάλλει πλέον ως το σημαντικότερο όλων, αφού είναι ένα ζήτημα ουσίας που αφορά την ίδια μας τη ζωή. Συνεπώς η βελτίωση της ποιότητας ζωής στην πόλη μας προϋποθέτει δραστικές παρεμβάσεις για την όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των πληγμάτων που δέχεται καθημερινά το περιβάλλον από τις ανθρώπινες δραστηριότητες.

Στη συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 5 Ιουλίου εκτός από τους ξένους συμμετέχοντες, τον εμπνευστή της πρωτοποριακής τεχνολογίας απομείωσης ρύπων κ. Ιάκωβο Γιακουμή, τον Δήμαρχο Γαλατσίου Γιώργο Μαρκόπουλο και τον εντεταλμένο Σύμβουλο Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Δημοτικό Σύμβουλο κ. Γιάννη Σκληράκη, συμμετείχαν, από πλευράς Δήμου Γαλατσίου, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Βασίλης Δερεδίνης, ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής κ. Κώστας Μπάστας, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας κ. Μάνος Ελευθερίου, η Διευθύντρια Οικονομικών κα. Ελένη Πρίντζου, ο Διευθυντής Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής, κ. Γιώργος Μαρκόπουλος, η Προϊστάμενη Τμήματος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης κα. Παναγιώτα Τζανετάκη, η προϊσταμένη Τμήματος Διαχείρισης και Συντήρησης Οχημάτων κα. Βασιλική Ράνιου και η Διευθύντρια Διοικητικών Υπηρεσιών κα. Ιουλία Βαθρακοκοίλη και ο υπάλληλος του Τμήματος Προγραμματισμού, Οργάνωσης και Πληροφορικής, υπεύθυνος ευρωπαϊκών προγραμμάτων κ. Δημήτρης Αναγνωστόπουλος.